Torta Crni Meksikanac: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 12 Dec 2014 Sastojci:

Potrebno je: 200 gr. crne čokolade, 50 gr. margarina
Za patišpanju; 5 jaja, 200 gr. šećera, 90 gr. brašna 40 gr. kakaoa i 1/2 praška za pecivo.
Za fil: 4 jaja, 1/2 litra mlijeka, 125 gr. šećera u prah, 250 gr. margarina, 1 limun, 200 gr. džema od smokvi, 2 kašike gustina.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja i odvojiti bjelanca od žumanaca. Mutiti 5 plus 4 bjelanca pa u umućena bjelanca dodati 100 gr. šećera i dobro sve umutiti. U dubljem sudu umutiti i žumanca dodati preostali šećer dobro umutiti pa sjediniti sa umućenim bjelancima, u sjedinjene smjese dodati brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Sjediniti lagano pa istresti u okrugli kalup obložen papirom za pečenje pa staviti u zagrijanu rernu i peći na 180 stepeni 30 minuta. Pečenu koru izvaditi iz rerne i iz kalupa presjeći na tri jednaka dijela.
U dublju posudu dodati 4 žumanca i šećer umutiti dodati izrendanu koru limuna, 2 kašike gustina. U šerpu na šporetu staviti mlijeko da provri pa smjesu istresti u provrelo mlijeko kuvati dok se smjesa ne zgusne. Skloniti i ostaviti da se ohladi. U manju šerpicu otopiti čokoladu, pa ohladiti.
Umutiti margarin, dodati ohladjenu smjesu umutiti mikserom pa dodati otopljenu ohladjenu čokoladu i sve mikserom sjediniti.
Na tancu staviti I patišpanju premazati sa filom, na fil II koru pa fil, pa III koru pa tortu odnosno III površinu gornje kore premazati sa džemom.100 gr. čokolade otopiti pa malo prohladiti pa nanijeti na gornju površinu torte preko džema. Ivice torte premazati sa preostalim filom.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: