Torta sa makom prelivena čokoladom: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 7 May 2014 Sastojci:

Potrebno je: Za patišpanju:6 jaja, 250 gr. šećera, 150 gr. margarina, 200 gr. mljevenog maka, 1 prašak za pecivo, 50 gr. mljevenih orasa 1 limun i 5 kašika ruma.
Za fil:700 ml. mlijeka, 1 puding od jagode i 1 puding od vanilije, 6 kašika šećera, 200 gr. margarina.
Za Preliv: 7 kašika vode, 50 gr. margarina i 200 gr. čokolade.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja i odvojiti bjelanca od žumanaca. Mutiti bjelanca pa dodati 120 gr. šećera nastaviti sa mućenjem.Posebno u drugoj posudi mutimo žumanca sa 130 gr. šećera i 150 gr. margarina.Kada se sve dobro umutilo,dodamo mljevene orase , mak, pecivo , izrendanu koru limuna, kada se sve dobro umutilo i sjedinilo dodajemo u smjesu umućena bjelanca i lagano kašikom sjedinimo. Okrugli kalup za torte obložimo papirom za pečenje pa istresemo pripremljenu smjesu. Pečemo u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Pečenu koru izvadimo iz rerne odstranimo kalup i papir presiječemo na dva dijela, i pospemo obje kore sa rumom.
Fil: U šerpu sipamo 600 ml. mlijeka i dodamo šećer, stavimo da proključa. Posebno u 100 ml. mlijeka stavimo oba pudinga promiješamo i sipamo u provrelo mlijeko i miješamo dok se ne zgusne. Kad se pudinzi zgusnu sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. Posebno umutimo margarin i dodamo ohladjene pudinge i sve mikserom sjedinimo.
Na tacnu za tortu stavimo I koru premažemo sa filom, na fil stavimo drugu koru i cijelu tortu premažemo sa filom.Preliv: Izlomimo čokoladu u šerpicu dodamo margarin i vodu miješamo dok se čokolada ne otopi pa kada se otopi prelijemo preko torte.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: