Vikend torta: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 14 Feb 2014 Sastojci:

Potrebno je: 8 jaja, 200 gr. šećera, 1 vanilin šećer, 100 gr. mljevenih badema, 100 gr. mljevenih lješnjaka, 50 gr. mljevenog keksa, 1 kašika brašna.
Za fil; 150 gr. šećera, 4 jaja, 1 vanilin šećer, 150 gr. čoklade za kuvanje, 150 gr. margarina.
Za ukrašavanje: 150 ml. slatke pavlake 2 kašike instant kafe u prahu, 2 kašike šećera u prahu.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U posudu za mućenje polupati jaja, dodati šećer i vanilin šećer pa mutiti mikserom. U umućeno dodati mljevene bademe, mljevene lješnjake, mljeveni keks i brašno. Varjačom sve dobro sjediniti.
Tri okrugla kalupa za torte u njih staviti papir za pečenje i istresti pripremljenu smjesu.Kalupe staviti u zagrijanu rernu i peći na 180 stepeni 30 minuta. Pečene patišpanje izvaditi iz rerne odstraniti kalupe i papir.
Fil; U šerpicu na šporetu polupati 4 jaja, dodati šećer i vanilin šećer miješati varjačom dok smjesa ne dobije potrebnu gustinu. Potom skloniti sa šporeta pa dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.Posebno umutiti margarin pa dodati ohladjenu smjesu i sve mikserom dobro sjediniti.
Na tacnu za tortu staviti I patišpanj premazati sa filom, na njega II patišpanj premazati filom pa staviti treći patišpanj i cijelu tortu premazati sa filom.Na gornju površinu torte pomoću cjeduljke nanijeti instant kafu u prahu.
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Napuniti kuvarski špric pa ukrasiti ivice gornje površine i stranične dijelove torte.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: