Zelena dolina: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 16 Dec 2013 Sastojci:

Potrebno je: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika mljevenih lješnjaka, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo, 5 kašika ulja, 3 kašike gazirane vode.
Za fil: 700 ml. mlijeka, 150 gr. šećera, 1/2 kg. kivija,8 kašika gustina, 250 gr. margarina, 5 jaja, 150 gr. šećera u prahu, 200 gr. tucanih lješnjaka i 1 vanilin šećer.Za ukrašavanje; 2 šlaga i 200 ml. mlijeka.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U posudu za mućenje polupati jaja, dodati šećer i mutiti mikserom dok se dobro ne umuti pa dodati brašno, ulje, vodu, sjediniti pa dodati prašak za pecivo i tucane lješnjake. Sve dobro sjediniti.
Okrugli kalup za torte obložiti papirom pa istresti pripremljenu smjesu i staviti u zagrijanu rernu i peći na 200 stepeni 40 minuta.Pečenu patišpanju izvaditi iz rerne odstraniti papir i presjeći na 2 dijela.
Fil: U šerpu na šporetu sipati mlijeko, dodati vanilin šećer i šećer,dodati gustin i miješati žicom dodati 5 žumanaca i nastaviti sa miješanjem, dok se smjesa ne zgusne.Zgusnuti fil skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.Posebno umutiti margarin i šećer u prahu pa u umućeno dodati ohladjenu smjesu sve dobro sjedniti.Kivi oguliti i isjeći na parčad pa izmiksati u blenderu ili dobro izgniječiti sa viljuškom pa dodati u prethodno sjedninjenu smjesu, dodati lješnjake pa ponovo sve dobro umutiti mikserom.
Na tacnu za torte staviti prvu patišpanju premazati sa pripremljenim filom pa na fil staviti drugu patišpanju i cijelu tortu premazati sa filom.
Umutiti šlag sa mlijekom napuniti kuvarski špric i ukrasiti gornju i stranične dijelove torte. Od 2 kivija oguljena i isječena na polukrugove ukrasiti gornji dio torte.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: