Torta iz bajke: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 26 Oct 2013 Sastojci:

Potrebno je: 7 jaja, 7 kašika šećera, 7 kašika mljevenih orasa, 3 kašike brašna i 1 pecivo.
Za fil: 250 gr. šećera, 7 kašika brašna, 1/2 litra mlijeka, 2 vanilin šećera, 250 gr. margarina, 100 gr. mljevenih čokoladnih napolitanki, 100 gr. mljevenih lješnjaka, Drugi fil: 150 gr. šećera , 150 gr. čokolade, 150 gr. mljevenih orasa.
Za ukrašavanje: 1 šlag od čokolade i 100 ml. mlijeka.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja, odvojiti bjelanca od žumanaca. Mutiti bjelanca pa dodati šećer mutiti kada se umuti dodati pecivo, brašno i mljevene orase. Sve sjediniti. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje istresti pripremljenu smjesu i peći na 200 stepeni 20 minuta.Pečenu patišpanju podijeliti na 3 dijela.
I Fil; U šerpu na šporetu staviti žumanca i šećer, vanilin šećer, mlijeko, brašno i miješati varjačom dok se ne zgusne. Kada se zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
II fil:Mlijeko i šećer u prahu, čokoladu miješati na šporetu , pa dodati mljevene orase promiješati dok se ne sjedini pa skloniti sa šporeta.
Zatim umutiti margarin, dodat ohladjen krem mutiti i sjedniti. Od te smjese dodati 5 kašika u fil od čokolade sjediniti.
Preostalu smjesu sa umućenim margarinom i filom podijeliti na dva dijela u I dio dodati izmljevene člokoladne napolitanke , a u drugi dio mljevene lješnjake.Na tacnu za tortu staviti I lentu premazati sa filom od napolitanki pa II lentu pa fil od lješnjaka,III lenta pa fil od čokolade.
Ukrašavanje:U šperpicu na šporetu izdrobiti 100 gr. čokolade i dodati malo ulja i rastopiti pa skloniti sa šporeta i premazati gornji dio torte. Zatim umutiti šlag od čokolade sa mlijekom napuniti kuvarski špric i ukrasiti gornji i stranični dio torte.
Slaganje torte:

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: