Četverac torta: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 11 Jun 2013 Sastojci:

Potrebno je:12 jaja, 240 gr. šećera, 200 gr. prženih mljevenih lješnjaka, 2 kašike brašna i 1 pecivo.
Za fil: 1 litar mlijeka, 3 pudinga od vanilije, 3 kašike brašna, 150 gr. šećera, 250 gr. margarina, 200 gr. bijele čokolade, 200 gr. čokolade za kuvanje.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Odvojiti bjelanca od žumanaca . Mutiti bjelanca pa u umućena bjelanca dodati šećer i dalje mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati brašno, pecivo, mljevene lješnjake i sve varjačom sjediniti. U dvije pravougaone tepsije obložene papirom istresti pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Pečene kore izvaditi iz rerne odstraniti papir i presjeći na 2 dijela po dužini.
Fil: U šerpu sipati 600 ml. mlijeka, dodati šećer staviti na šporet da provri. Posebno u 300 ml. mlijeka umutiti žumanca , pudinge, brašno sve dobro sjediniti pa sipati u provrelo mlijeko miješati dok se sadržina ne zgusne. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarin dodati ohladjen fil i sve dobro mutiti mikserom. Fil podijeliti na dva dijela U jedan dio fila dodati 100 gr. rastopljene crne ohladjene čokolade dobro mikserom sjediniti, a u drugi dio fila dodati ohladjenu otopljenu bijelu čokoladu i sjediniti mikserom.
I patišpanju staviti na tacnu premazati sa filom od bijele čokolade, pa II lenta pa fil od crne čokolade, pa III lenta pa fil od bijele čokolade i na to IV lenta pa fil od crne čokolade, pa premazati cijelu tortu .Raastopiti 100 gr. crne čokoladu pa prohladjenu staviti u fišek i ukrasiti cijelu tortu.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: