Bijela Lina torta: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 21 Mar 2013 Sastojci:

Potrebno je:12 jaja: Za patišpanju 12 kašika šećera, 12 mljevenih orasa, 2 kašike prezle, 2 kašike brašna, 2 male kafene kaščice nekuvane kafe.
Fil: 1/2 litra mlijeka, 2 pudinga od vanilije, 200 gr. šećera i 1 margarin.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja odvojiti bjelanca od žumanaca pa mutiti bjelanca dodati šećer mutiti pa u umućena bjelanca dodati mljevene orase, prezle, brašno i kafu . Sve lagano promiješati i sjediniti. Veću pravougaonu tepsiju obložiti papirom istresti pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 210 stepeni 20 minuta. Pečenu koru izvaditi iz rerne odstraniti papir i presjeći na 3 jednaka dijala po dužini.
Fil; U šerpu na šporetu sipati mlijeko, dodati 100 gr, šećer i pudinge miješati žicom pa kad se fil zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Umutimo posebno margarin sa žumancima i 100 gr. šećera mutimo mikserom dok ne postane pjenasto pa u to dodamo ohladjen kuvani puding i sve dobro umutimo mikserom.
Na tacnu za tortu stavimo I koru premažemo sa filom, pa na fil II koru premažemo sa filom i III koru i cijelu tortu premažemo sa filom. Od malo preostalog fila napunimo kuvarski špric i ukrasimo gornji dio torte.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: