Lisnata pita sa sirom: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 16 Mar 2013 Sastojci:

Potrebno je: 1 kg. brašna, 250 gr. margarina, 6 jaja, 1/2 kg. sira, 3 jaja, 1/2 litra mlijeka, 1 kvasac, 50 gr. susama , so i ulje.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U Šerpici zagrijati mlijeko dodati 3 jaja miješati žicom,izdrobiti kvasac. Sadržinu istresti u dublji sud dodati brašno , posoliti,miješati varjačom, zatim mijesiti sa rukom. Prebaciti na sto posut sa brašnom premijesiti vratiti u dublji sud i ostaviti da tijesto naraste.
U dubljem sudu mutiti 5 jaja žicom dodati sir sve sjediniti sa jajima. Posebno umutiti margarin mikserom.
Naraslo tijesto premijesiti na radnoj površini podijeliti na 4 jednaka dijela Od svakog dijela napraviti 6 looptica (ukupno 24).Od svake loptice razvući koru pa premazati sa umućenim margarinom redati jednu na drugu s tim da zadnju ne premazivati sa margarinom pa oklagijom od složenih 6 kora razvući veću koru. Na razvučenu koru na dva kraja staviti umućen sir sa jajima uvijemo oba kraja ka sredini u rolat staviti u tepsiju.Postupak ponoviti i sa ostalim lopoticama i tijestom.Umutiti žumance pa premazati lisnate pite i posuti sa susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: