Lisnata pita zeljanica: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 4 Feb 2013 Sastojci:

Potrebno je: 800 gr. brašna, so,1 svjež kvasac, 50 gr. otopljenog margarina, 2 jaja, 1 glavica crnog luka, 1 kg. patlidžana, 200 gr. margarina, 200 ml. kisele pavlake.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Patlidžan oguliti isjeći na krugove i kuvati u slanoj vodi. Kuvani paltlidćan staviti u cjediljku pritiskati sa viljuškom da izadje nepotrebna tečniost. U tavici na zagrijanom ulju dodamo sitno isječen crni luk, posolimo i malo pobiberimo kada luk omekša dodamo iscijedjen patlidžan i promiješamo. Kada tečnost iz tavice ispari sklonimo sa šporeta dodamo jaja i kiselu pavlaku i lagano sjedinimo.
U dublju posudu sipamo brašno, posolimo dodamo razmekšali margarin i razmekšali kvasac dodamo vodu i zamijesimo glatko tijesto.
Tijesto podijelimo na dva dijela. Stavimo prvi dio na pobrašnjelu radnu površinu razvučemo što tanju koru i premažemo sa otopljenim margarinom i uvijemo u rolat a rolat uvijemo u obliku puža. Postupak ponovimo i sa drugom korom na isti način. Ostavimo da odstoji oko 30 minuta. Ponovo stavimo jednu odstojalu uvijenu koru na radnu površinu posutu sa brašnom i razvučemo koru . Razvučenu koru stavimo u tepsiju premažemo sa otopljenim margarinom i istresemo pripremljeni fil na cijelu koru. Zatim razvučemo i drugu koru i prekrijemo po filu.Višak krajeva kore savijemo ka unutrašnjosti. Premažemo sa otopljenim margarinom i izbockamo sa viljuškom. Stavimo u zagrijanu rernu i pečemo na 220 stepeni 30 minuta.Pečeno izvaditi.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: