Prazne lisnate kifle sa susamom: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 5 Dec 2012 Sastojci:

Potrebno je: 1 kg. brašna, 250 gr. margarina, 1/2 litre kiselog mlijeka, 10 kašika ulja, 1 kvasac, 1 kašičica šećera, so, 1 jaje, 50 gr. susama.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U 50 ml. mlake vode staviti kvasac miješati da se rastopi . U veću posudu sipati brašno , posoliti dodasti šećer , ulje, kiselo mlijeko razmekšali kvasac, mijesiti smjesu sa rukom. Zamijeseno tijesto podijeliti na 4 lopte.
Umutiti margarin dok ne postane pjenast.
Zatim svaku loptu razvući na radnoj površini posutoj sa brašnom premazati sa umućenim margarinom preklopiti na pola , pa na četvrtinu i formirati ponovo loptu. Postupak ponoviti i sa ostalim tijestom. Staviti ovako pripremljeno tijesto u frižider da odstoji 30 minuta. Kada je tijesto odstojalo u frižideru 30 minuta vadimo iz frižidera stavljamo prvu loptu na pobrašnjelu radnu površinu razvučemo koru. Koru premzati ponovo sa margarinom,isiječemo na 8 trouglova , formirati kifle. Postupak ponoviti i sa ostalim tijestom. Kifle redati u pleh obložen papirom za pečenje.
Umutimo žumance sa malo vode i četkom premažemo sve kifle. Kifle pospemo sa susamom i pečemo u zagrijanoj rerni na 210 stepeni oko 25 minuta. Pečene kifle izvaditi i servirati.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: