Vekna kao rolat: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 5 Nov 2012 Sastojci:

Potrebno je:500 gr. brašna, 200 gr. integralnog brašna, 1 kvasac, 1 kašika maka, 1 jaje, 50 gr. susama, 1 kašika šećera ulje, so.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U dublju posudu staviti bijelo brašno dodati 1/2 svježeg kvasca, malo šećera, posoliti, dodati 3 kašike ulja i mlaku vodu pa zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste 30 minuta.
U drugu dublju posudu staviti integralno brašno dodati preostali kvasc , šećer, posoliti dodati 2 kašike ulja, mlaku vodu i zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste 30 minuta.
Kada su tijesta narasla na ravnoj površini posutoj brašno razvui tijesto od integralnog brašna sa oklagijom i uviti u rolat. Zatim tijesto od bijelog brašna premijesiti i razvući koru. Na ivicu kore staviti uvijeni rolat od integralnog brašna i sve skupa uviti u rolat.
Tepsiju podmazati sa uljem i ostaviti rolat 30 minuta. Nadošli rolat zasjeći na parčad po cijeloj dužini premazati sa umućenim žumancetom, posuti sa makom i susamom staviti u zagrijanu rernu i paći na 190 stepeni oko 40 minuta. Pečenu veknu rolat izvaditi iz rerne pa na zasječenim mjestima ponovo isjeći na parčad.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: