Torta sa filom od plazma keksa: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 12 Oct 2012 Sastojci:

Potrebno je: 10 jaja Za patišpanju: 20 kašika šećera, 10 kašika mljevene plazme keksa, 10 kašika drobljenih orasa, 1 kašika brašna , 1/4 praška za pecivo.
Za fil; 500 ml. mlijeka, 5 kašika gustina, 300 gr. šećera, 250 gr. margarina, 150 gr. drobljene plazme kaksa, 100 gr. bijele čokolade, 150 gr. sjeckanih orasa.
Za ukrašavanje: 2 šlaga i 200 ml. mlijeka.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Patišpanja: Polupati jaja i odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca staviti u dublju posudu i mutiti pa dodati šećer, mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati brašno, drobljene orase, i mljevenu plazmu keks i pecivo. Sve dobro sjediniti. Pravougaonu tepsiju obloćiti papirom i istresti pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Pečenu patišpanju izvaditi iz rerne i presjeći na 2 dijela po širini.
Fil: U šerpu staviti žumanca i šećer umutiti pa postepeno sipati mlijeko i mutiti mikserom dodati gustin, mutiti dok se sve ne sjedini. Zatim staviti na šporet i uz neprekidno miješanje kuvati dok se smjesa ne zgusne. Kad se zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
U veći sud umutiti margarin pa dodati ohladjenu smjesu i sve dobro umutiti.U to dodati drobljene orase i sitno izdrobljen plazma keks. Sve dobro sjediniti, pa dodati sitno izdrobljenu bijelu čokoladu. Promiješati.
Na tacnu za tortu stav iti prvu koru premazati sa filom na fil staviti drugu koru i cijelu tortu premazati sa filom.
Ukrašavanje. Umutiti 2 šlaga pa gornji dio po filu premazati sa šlagom. Zatim napuniti kuvarski špric i ukrasiti ivice gornjeg dijela torte i stranične dijelove.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: