Torta od bijele čokolade: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 27 Aug 2012 Sastojci:

Potrebno je: 11 jaja Za patišpanju: 12 kašika šećera, 12 kašika brašna, 6 kašika ulja, 100 gr. bijele čokolade, 1 precivo i 1 vanilin šećer.
Za fil: 250 gr. šećera, 1 litar mlijeka, 3 pudinga od vanile, 200 gr. mljevenih orasa, 200 gr. mljevenih lješnjaka, 250 gr. margarina.
Za ukrašavanje: 2 šlaga i 200 ml. mlijeka, 100 gr. drobljenih orasa ili lješnjaka.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja i odvojititi bjelanca od žumanaca. U dublji sud mutimo bjelanca pa dodamo šećer dobro izmutimo dodamo ulje, brašno vanilin šećer, pecivo izrendanu bijelu čokoladu i promiješamo sa varjačom. Dvije pravougaone tepsije srednje veličina obloćimo papirom za pečenje i istresemo pripremljenu smjesu. Pečemo u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pečene patišpanje izvadimo iz rerne odstranimo papir i osiječemo krajeve podijelimo na po 2 dijela po širini.
Fil; U šerpu na šporetu sipamo 600 ml. mlijeka , dodamo šećer. Posebno u preostalo mlijekio dodamo žumanca, i pudinge izmutimo žicom i sipamo u provrelo mlijeko. Kada se sadržina zgusne sklonimo sa šporetsa i ostavimo da se ohladi. Posebno umutimo margarin dodamo ohladjen krem izmutimo mikserom , dodamo mljevene orase i mljevene lješnjake i promiješamo sve sa mikserom.
Na tacnu za tortu stavimo prvu patišpanju premažemo sa filom, pa drugu pa fil, pa treću pa fil i četvrtu pa fil i cijelu tortu premažemo sa filom.
Zatim umutimo 2 šlaga sa mlijekom, punimo kuvarski špric.
Na sredini torte sa čačkalicom napravimo veliki cvijet i u sredinu cvijeta nanesemo izdrobljene orase. Okolo cvijeta špricom nanesemo šlag i ukrsasimo sa šlagom jedan dio torte i stranične dijelove.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: