Bakina torta: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 6 Jul 2012 Sastojci:

Potrebno je: Za koru: 2 jaja, 100 ml. ulja, 200 ml. mlijeka, 200 gr. šećera, 1/2 male kaščice sode bikarbone, 600 gr. brašna.
Za fil: 1 litar mlijeka, 150 gr. mljevenih orasa, 100 gr. mljevenog keksa, 500 gr. šećera, 3 pudinga od kakaoa ili čokolade, 100 gr. mljevenih orasa za posipanje torte.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja, dodati šećer i umutiti mikserom, dodati ulje, mlijeko, sodu bikarbonu brašno i promiješati sa varjačom. Zatim tijesto mijesiti sa rukom prebaciti zamijeseno trijesto na radnu površinu premijesiti i razvući odnosno napraviti duguljastu formu. Duguljastu formu presjeći na 6 jednakih dijelova. Od svakog dijela posebno razvući kore veličine okrugle tepsije. Okruglu tepsiju okrenuti naopako pa dno tepsije premazati sa uljem ili margarinom posuti sa brašnom i nanijeti razvučenu koru peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Postupak ponoviti i sa svim ostalim korama.
Fil;: U šerpu na šporetu sipati 600 ml. mlijeka, dodati šećer i ostaviti da provri u preostalo mlijeko razmutiti pudinge pa sipati u provrelo mlijeko miješati dok se smjesa ne zgusne. Kada se smjesa zgusnula skloniti sa šporeta dodati mljevene orase i mljeveni keks i sve lagano sjediniti sa varjačom.
Na tacnu za tortu staviti prvu koru premazati sa filom pa drugu pa fil i tako dok se ne pootroše sve kore. Cijelu tortu premazati sa filom i posuti sa mljevenim orasima.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: