Čoko torta: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 29 May 2012 Sastojci:

Potrebno je:Za patišpanju: 10 jaja, 10 kašika šećera, 4 kašike prezle, 4 kašike ruma, 300 gr. mljevenih orasa, 100 gr. čokolade.
Fil: 10 kašika šećera, 250 gr. margarina, 150 gr. čokolade, 250 gr. šećera u prahu, 800 ml. mlijeka 1 puding od čokolade.
Za ukrašavanje: 2 šlag krema od čokolade ,200 ml. mlijeka.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U zdjelicu staviti prezle i preliti sa rumom i promiješati.
Patišpanja: Polupati jaja i odvojiti bjelanca od žumanaca , mutimo bjelanca pa dodamo šećer mutimo dok se šećer ne rastopi, zatim dodamo prezle pomiješane sa rumom, dodamo mljevene orase i izrendanu čokoladu. Sve lagano sjedinimo sa varjačom. U veću pravougaonu tepsiju obloženu sa papirom istresemo pripremljenu smjesu i pečemo u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečenu patišpanju izvadimo iz rerne odstranimo papir i presiječemo na 3 jednaka dijela po širini.
Fil: 400 ml. mlijeka staviti u šerpu na šporet dodamo šećer i ostavimo da provri. U preostalo mlijeko dodamo žumanca , šećer, i puding od čokolade pa sipamo u provrelo mlijeko i miješamo dok se smjesa ne zgusne. Kada se smjesa zgusne sklonimo sa šporeta dodamo izlomljenu čokoladu i miješamo dok se čokolada ne otopi i ostavimo da se ohladi. U veći sud umutimo margarin sa šećerom u prahu pa kada se smjesa ohladila dodamo u margarin i izmutimo mikserom.
Na tacnu za torte stavimo I lentu premažemo sa filom, na fil stavimo II lentu i nju premažemo sa filom, pa stavimo III lentu i cijelu tortu premažemo sa filom.
Ukrašavanje. Umutimo dvije šlag kreme od čokolade sa 200 ml. mlijeka i punimo kuvarski špric i ukrasimo cijelu tortu.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: