Lenja pita sa mesom: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 15 Mar 2012 Sastojci:

Potrebno je: 3 jaja, 500 gr. brašna, 200 ml. kisele pavlake, 1 glavica crnog luka, 1 svjež kvasac, 300 gr. miješanog mljevenog mesa,
100 ml. mlijeka, 100 ml. ulja, mješavina začina, ulje, so, biber, 1/2 kaščice šećera.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U šerpicu sipati mlijeko dodati šećer i so pa kada provri skloniti sa šporeta i dodati kvasac dobro promiješati da se kvasac istopi.
U dublju posudu staviti brašno, dodati malo soli, dodati 1 jaje 100 ml. ulja, dodati mlijeko pomiješano sa kvascem, zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste.
Fil: Crni luk sitno isjeći i pržiti na zagrijanom ulju posoliti i pobiberiti pa kada luk omekša dodati mljeveno meso, dodati mješavinu začina,
pa kada se sve proprži skloniti sa šporeta pa dodati 2 jaja sve promiješati, pa dodati pavlaku i sjediniti.
Naraslo tijesto premijesiti i podijeliti na dva dijela. Od I dijela razvući okruglu koru pa je staviti u podmazanu okruglu tepsiju stim da prekrijemo stranične dijelove tepsije sa tijestom na tijesto nanesemo pripremljen fil razvučeno istu drugu koru prekrijemo naneseni fil i krajeve kore uviti ka unutrašnjosti tepsije. Zatim izbockati sa viljušokom drugu koru, poprskati sa uljem i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Odstojalu pitu peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 50 minuta. Pečenu pitu izvaditi i isjeći na kocke . Na svaku kocku po želji možete staviti pavlaku.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: