Bartolinine štangle: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 14 Mar 2012 Sastojci:

Potrebno je: 8 jaja
Za koru: 250 gr. šećera, 200 gr. mljevenih orasa, 5 kašika brašna.
Za fil: 2 kašike griza, 8 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 200 gr. margarina.
Za preliv: 50 gr. čokolade i 70 gr. margarina.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja i odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca staviti u dublji sud pa umutiti i postepeno dodavati šećer dok se dobro sve ne umuti, dodati brašno, mljevene orase i promiješati, dobro sjediniti. Pravougaonu veću tepsiju obložiti kuvarskim papirom i istresti pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Pečenu patišpanju izvaditi iz rerne odstraniti papir i podijeliti na dva dijela po dužini, stim što treba odstraniti krajeve patišpanje. Ohladjenu patišpanju premazati sa pripremljenim filom.
Fil: Žumanca staviti na paru dodati vanilin šećer i šećer , griz mutiti mikserom dok se smjesa ne zgusne. Kada se smjesa zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi
Zatim umutiti margarin dodati ohladjen fil i sve dobro umutiti mikserom premazati kore. Premazane kore staviti jednu na drugu stim da filovi budu jedan na drugom.
Preliv. U šerpicu na sporetu staviti margarin i čokoladu pa kada se čokolada i margarin rastope skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi preliti preko kore. Ostaviti das se kolač ohladi i stegne pa ga isjeći na štangle.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: