Savijena torta: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 8 Mar 2012 Sastojci:

Potrebno je: Za I patišpanju: 8 jaja, 8 kašika šećera , 8 kašika brašna, 1/2 peciva
Za II patišpanju: 5 jaja, 5 kašika šećera 5 brašna.
Fil: 250 gr. margarina, 250 gr. šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1 limun, 500 ml. mlijeka, 2 pudinga od čokolade, 100 gr. čokolade, 250 gr. mljevenih orasa , 3 jaja 9 šećera.
Za ukrašavanje: 2 šlaga od čokolade ,200 ml. mlijeka

Uputstvo za pripremu:

Priprema: I Patišpanja: Polupati 8 jaja, dodati šećer umutiti pa dodati brašno i 1/2 peciva. Sve dobro sjediniti . Okrugli kalup za torte obložiti papirom za pečenje pa istresti pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Pečenu patišpanju izvaditi iz rerne i presjeći na dva dijela.
II patišpanja: Polupati 5 jaja, dodati 5 kašika šećera umutiti pa dodati 5 kašika brašna i 1/2 peciva. Sve dobro sjediniti pa istresti u pravougaonu tepsiju obloženu sa papirom i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pečeno izvaditi iz tepsije premazati sa pripremljenim filom i isjeći na 10 lenti i svaku lentu uviti.
Fil: U šerpu na šporetu sipati 300 ml. mlijeka, dodati 5 kašika šećera dodati izlomljenu čokoladu. Potom umutiti 3 žumanca pa dodati 200 ml. mlijeka 2 pudinga od čokolade i istresti u provrelo mlijeko sa čokoladom i kuvati dok se ne zgusne. Kada se zgusne skloniti i dodati mljevene orase promiješati,ostaviti da se ohladi.
U dublju posudu umutiti margarin sa mljevenim šećerom , dodati malo izrendane kore limuna i sicijediti 1/2 limuna, dodati ohladjen fil od pudinga i sve dobro sjediniti. Na tacnu staviti prvu okruglu koru pa na nju nanijeti pripremljen fil , zatim poredati uvijene lente u krug pa ponovo nanijeti pripremljen fil , pa staviti na to drugu okruglu koru,cijelu tortu premazati sa filom. Potom umutiti 2 šlaga puniti kuvarski špric i cijelu tortu ukrasiti .

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: