Torta od slatka od jagoda: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 21 Feb 2012 Sastojci:

Potrebno je: 8 jaja, 8 kašika šećera, 14 kašika mljevenih orasa, 5 kašika brašna , 1 pecivo.
Fil: 200 gr. šećera , 1/2 litra mlijeka, 8 kašika gustina, 150 gr. margarina, 300 gr. slatka od jagoda, ili drugog slatka po vlastitom izboru .

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupamo jaja, dodamo šećer i umutimo smjesu, dodamo mljevene orase , pecivo i brašno i sve sjedinimo sa varjačom.
Veću tepsiju pravougaonog oblika obložimo papirom za pečenje i istresemo pripremljenu smjesu . Pečemo u zagrijanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni oko 20 minuta. Pečenu patišpanju izvadimo iz rerne i presiječemo na 3 dijela po širini.
Fil: U šerpu na šporetu sipamo šećer i pržimo dok se ne karamelizira uz postepeno miješanje. Kada se istopio sipamo 350 ml. mlijeka, promiješamo. Posebno u 150 ml. mlijeka sipamo gustin promiješamo i sipamo u rastopljen karamel , kuvamo dok se smjesa ne zgusne.
Kada se zgusne sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.
Posebno umutiti margarin dodamo ohladjen krem umutimo sve mikserom i dodamo jagode iz slatka bez tečnosti.. Sjediniti sve lagano sa varjačom.
Na I koru nanesemo pripremljen dio fila, stavimo II koru i nju takodje premažemo filom i stavimo III koru i cijelu tortu premaćemo sa filom. Posuti sa malo mljevenog šećera i ukrasiti sa jagodama.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: