Božićna torta sa suvim voćem: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 30 Dec 2011 Sastojci:

Potrebno je:15 jaja, 14 kašika šećera, 150 gr. suvih kaisija, 180 gr. suvog groždjica, 180 gr. kandiranog ananasa, 250 gr. šećera, 1 narandža ,125 gr. maslaca, 375 gr. margarina, 200 gr. mljevenih orasa, 500 ml. mlijeka, 2 pudinga vanilije.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja i odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca mutiti pa dodavati šećer pa kada se dobro umuti postepeno dodavati sitno isječene suve kaisije , suvo groždjice i isječen kandirani ananas dodati mljevene orase . Smjesu podijeliti u tri dijela i ispeći tri kore u okruglom kalupu za torte.Peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
Fil: Prvi: Žumanca i 250 gr. šećera mutiti u posudi na pari dok se ne zgusne. Kada se zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Fil: Drugi: U šerpu na šporetu staviti mlijeko 400 ml. u 100 ml. mlijeka razmutiti 2 pudinga od vanilije i istresti u provrelo mlijeko. Kada se puding zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Umutiti zajedno puter i margarin , pa dodati ohladjeni žuti fil i kuvane pudinge. Sve lagano sjediniti.Kada se smjesa sjedinila izrendati sitno koru od narandže i lagano promiješati.
Na I koru staviti fil, pa staviti II koru pa staviti fil pa staviti III koru i cijelu tortu premazati sa filom. Posuti cijelu tortu izrezanim kandiranim voćem.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: