San torta: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 20 Dec 2011 Sastojci:

Potrebno je: 12 jaja, 12 kašika šećera, 24 kašike mljevenih orasa, 4 kašike brašna.
Fil: 250 gr. margarina, 4 jaja, 2 vanilin šećera, 5 kašika vode, 250 gr. mljevenih orasa, 15 kašika šećera, 5 kašika mlijeka.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupamo jaja dodamo šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi, zatim dodamo mljevene orase i brašno. Sve sjedinimo.
Dva kalupa za torte podmazati sa uljem i brašnom ili papirom za pečenje i istresti u oba kalupa pripremljenju smjesu. Peći u zagrijanoj rernina 200 stepeni oko 30 minuta. Kada su patišpanje pečene izvaditi iz kalupa i presjeći ih obje na dva dijela po sredini.
Fil: U mlijeko stavimo mljevene orase promiješamo na šporetu pa kada se ugriju sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.
Odvojimo bjelanca od žumanaca . U žumanca sipamo šećer i dodamo margarin sve umutimo mikserom. Zatim dodamo ohladjene mljevene orase i dodamo umućen šlag, od bjelanaca.Sve sjediniti.
Posebno umutimo bjelanca sa 5 kašika šećera. U šerpici na šporetu sipamo 5 kašika vode i 10 kašika šećera pa kada provri šerbe polagano sipati u umućeni šlag uz neprekidno miješanje.
Slaganje: I kora pa fil, II kora pa fil, III kora pa fil i IV kora pa fil i cijelu tortu premažemo sa filom. Preko fila posuti mljevenim orase ili izrendanom čokoladom.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: