Slavenova slavska pogača: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 29 Jan 2014 Sastojci:

Potrebno je: 700 gr. brašna, 2 jajeta, 1 kvasac, so, malo šećera, 3 kašike ulja,, 100 gr. svinjske masti, mlaka voda i susam.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U duboku posudu sipati brašno, posoliti, dodati malo šećera sipati ulje, kvasac, 1 jaje i 1 bjelance i mlaku vodu.Zamijesiti smjesu sa rukom i ostaviti da nadodje.
Kada tijesto nadodje - narste staviti ga na pobrašnjelu radnu površinu i premijesiti. Premijeseno tijesto podijeliti na 6 loptica. Svaku lopticu razvući oklagijom premazati sa masti pa slagati jednu na drugu stim što poslednji gornji razvučeni list ne treba premazivati. Tako premazano i složeno jedno na drugo tijesto, ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Zatim sasvim malo oklagijom razvući tijesto. Okruglom čašom samo polovinom čaše ( odnosno polukrug) vaditi tijesto i redati u podmazan kalup za torte u krug jedno uz drugo po visini. Od ostatka tijesta razvući dužu tanju koru presjeći na pola pa napraviti od istog dvije spirale pa saviti u sredinu kalupa.Pripremljenu i složenu pogaču premazati sa umućenim žumancem posuti sa susamom i ponovo ostaviti da odstoji 15 minuta. Potom odtojalu pogaču staviti u zagrijanu rernu i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne otvoriti kalup i staviti na tacnu.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: