Rolat sa pekmezom od šljiva: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 4 Oct 2013 Sastojci:

Potrebno je: 1/2 kg. brašna, 250 ml. mlijeka, 100 gr. margarina, 50 gr. šećera, 1 kvasac, 2 jaja, 1 vanilin šećera, 1 narandža.
Za fil: 1/2 kg. crnog pekmeza od šljiva, 2 kašike kakaoa, 1 kaščica cimeta, 50 gr. suvog groždjica, 50 ml. ruma, 100 gr. pečenih orasa.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: U dublju posudu staviti kvasac, 70 ml. mlakog mlijeka, 1 kašiku šećera i 1 kašiku brašna i sve dobro promiješati i ostaviti da kvasac naraste.Posebno u posudu umutiti margarin i šećer, vanilin šećer i jaja umutiti mikserom dodati izrendanu koru od narandže pa istresti u posudu sa nadošlim kvascem dodamo brašno i mlijeko i sve dobro sjedinimo sa rukom. Prebacimo smjesu na pobrašnjelu radnu površinu premijesimo pa vratimo u posudu i ostavimo da naraste. Kada tijesto naraste premijesimo ga i podijelimo na 2 dijela. Stavimo na pobrašnjelu radnu površinu i razvučemo rolate.
Pekmez od šljiva, cimet, rum , isjeckane orase i suvo groždje, kakao prah sjedinimo.
Razvučene rolate premažemo sa pripremljenom smjesom i uvijemo u rolate. / dva rolata/
Rolate stavimo u tepsiju premazanu margarinom i ostavimo 30 minuta da narastu. Zatim ih stavimo u zagrijanu rernu i pečemo na 200 stepeni 40 minuta. Pečene rolate izvaditi posuti sa prah šećerom i isjeći.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: