Bijela dijamant torta: Unio/unijela: Branka Blažević | Datum Unosa: 21 Dec 2012 Sastojci:

Potrebno je: 8 jaja Za kore: 8 kašika šećera, 2 kašike brašna, 200 gr. mljevenih lješnjaka, 1 pecivo.
Za fil: 250 gr. margarina, 1 litar mlijeka, 250 gr. šećera, 250 gr. karamel bonbona, 3 pudinga od vanilije
Za ukrašavanje: 2 šlaga i 200 ml. mlijeka.

Uputstvo za pripremu:

Priprema: Polupati jaja i odvojititi bjelanca od žumanaca. U dublju posudu mutimo bjelanca, dodamo šećer mutimo mikserom, u umućena bjelanca dodamo brašno, pecivo i mljevene lješnjake. Sve lagano sjedinimo sa varjačom. U dva okrugla kalupa za torte obložena papirom istresemo pripremljenu smjesu i pečemo na 200 stepeni 20 minuta. Pečene patišpanje izvadimo iz rerne odstranimo kalup i papir.
Priprema fila:U šerpi na šporetu pržiti 250 gr. šećera miješati varjačom kada se šećer istopi dodati 700 ml. mlijeka izdrobljene karamele promiješati pa kada provri dodati umućena žumanca, pudinge i 300 ml. mlijeka. Miješati dok se smjesa ne zgusne. Skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Zatim umutimo margarin dodati ohladjenu smjesu izmutiti mikserom.
Na tacnu za torte staviti patišpanj na nju nanijeti pripremljeni fil pa ponovo patišpanj pa cijelu tortu premažemo sa pripremljenim filom.
Zatim u 200 ml. mlijeka dodamo 2 šlaga mutimo i Umućenim šlagom punimo kuvarski špric. Pa ukrasimo stranične i gornje ivice torte.

Besplatni Recepti na: Naša Jela © 2024
https://www.nasajela.com/: